Pages

Friday, September 24, 2010

::.Kisah-kisah di Penghujungnya Ramadhan.::





Salam,
Nama saya Syaa'ban...
Saya ingin mengingatkan anda bahawa jiran saya iaitu Ramadhan akan datang mengunjungi anda tidak lama lagi bersama isterinya iaitu Rezeki & kedua anaknya iaitu Sahur & Iftar...
Mereka akan ditemani oleh ke-3 cucunya iaitu Rahmat, Barakah, & Keampunan...
Mereka akan pulang selepas 30 hari dengan menaiki pesawat Penerbangan Eidul Airlines...
Hargai mereka & anda akan mendapat pahala yang berlipat ganda!!! InsyaAllah...Amiiinnn...(^_^)


^^ Salam Syawal semua...atau sudah habis?raya kan sebulan...hihi...
Hm...kalau baca balik ayat d atas tu...macam baru ja semalam kita sambut Ramadhan...tb2 Syawal datang...dan sekarang...kita sudah berada d penghujung Syawal...ini bermakna...Syawal sudah pun meninggalkan kita semua...semoga amalan baik ya sepanjang bulan baik nih...hoho...dan semoga Allah sentiasa menjagaku...amiiinnn...

Oklah, baru sahaja menukar background blog nie...huhu...dark maroon...hmm..ok la...hoho...huhu...tomorrow is holiday but no holiday for me this week n also next week...schedule sangat penuh untuk di penuhi...hoho...ada sambutan Raya Taska n also Jabatan...yang not really comfortable...i have to be one of the representative...huhu...chea barl...!_!...semoga waktu itu saya boleh perform!!!Jia you Awa shiii!!!^^

^^Nevermind forget it 4 a while...today was very happy at Taska..hiii...couldn't imagine when i have to be one of the kids...hiii..remind me to cute little small Hafiz this evening...haha...also si chubby Safra, and active little small Leng-Leng...haha this three little angel attack their small cute teacher(haha...)by geletek their teacher...haha...couldn't do anything except shouting!!! try to get 'SOS' from other teacher...haha...lucu ne...but sangat seronok dapat bermain bersama kanak-kanak Ribena nih...tidak terasa segala stress yang melanda...hik2 hilang seketika kegusaran yang datang tempoh hari...^^ masih terngiang2 sebenarnya...^^ sesuatu yang luar biasa berlaku...its ok, xpa benarlah kata orang "Anak permata Ayah Bonda"...kanak-kanak yang kelihatannya kecil dan lemah tetapi jika diperhatikan,sebenarnya merekalah insan kecil yang mengajar si dewasa agar menjadi lebih baik...^_^ setuju2...sangat2!!! Another story, hari ini awal pagi lagi ada sudah kanak2 yang merajuk...she's very cute, adorable little girl...hoho...and also stubborn juga...huhu, learn something from this small girl that she wants this big people to understand her...sbb bila teacher datang pujuk semula...she was crying very badly sambil meluahkan isi hati yang menggambarkan how really hurt she is...well actually she said "ini bukan sekolah Wani, ini sekolah Alyah yang dulu"...see?^_^ juz because this small matter bleh jadi big matter...n maybe small for us but big for them...hoho...selesai pujuk...i hug and kiss her n say to her "Alyah kan kakak...Wani pun mau belajar sini" "Alyah kan sudah besar, Wani kan adik...mesti mau kawan, ok?"...then she replied "Wani sepupu Alyah ba..." haha.."naa sepupu mesti mau kawan orait?"...Hoho...kanak-kanak...(^_^)kemudian hari berjalan lebih baik dan gembira...waktu juga terasa cepat berlalu...teacher boleh menarik nafas lega...hiii...well, another story...^^ sleeping time...sedang berusaha untuk melelapkan si kecil semua...Pei-Pei, Haiqal & Safra masih belum tidur...haha lucu ni tiga orang nih...they were having a conversation with me...suddenly Pei-Pei panggil "Mama Teacher2..." haha...adakah patut?hii..but always to remember that we should to be in their shoes...^^ so layann ja la...jadi layan budak2 nih ada panggilan pla untuk semua teacher...^^ Teacher Misz is Mummy, Teacher Azie is Umi, Teacher Ani is Ibu n Teacher Awa itself is Mama...^_^...last2 tertidur jg...panggilan yang sangat asing...tapi rasa seronok pula...^_^ terasa disayangi oleh ramai kanak-kanak kecil yang sangat menghiburkan...haha...

Well, that all for today...kadang-kadang kanak-kanak ni senang untuk difahami...kadang-kadang sangat sukar untuk dijangka...jadi sebagai pendidik saya harap agar dapat menjadi yang lebih baik lagi untuk anak-anak kecil ini...mudah-mudahan kami semua boleh menjadi role model terbaik untuk mereka, InsyaAllah...^_^ Sayang semua Anak Mummy, Mama, Umi & Ibu!!!hiii...^_^

Semoga sentuhan pendidik Taska PERMATA Kg Paka 2 Ranau ni mampu menjadikan acuan ini satu bentuk corak yang mampu membuka semua mata yang melihatnya...insyaAllah...ameennn



Tuesday, August 24, 2010

::Ahlan Ya Ramadhan::





"Berpuasa pada bulan Ramadhan dan berpuasa sebanyak tiga hari pada setiap bulan akan menjauhkan fikiran jahat daripada hati dan membersihkannya."

Selamat datang Ya Ramadhan...semoga Ramadhan kali ini lebih mendidik kita agar menjadi insan yang lebih baik...baik...dan baik-baik...(^_^)Ameeennnn...

Ramadhan menjenguk lagi. Dan sedari awal kedatangannya memang dinanti. Inilah masa yang paling sesuai untuk merebut ganjaran pahala yang berlipat kali ganda tanpa diganggu-gugat oleh syaitan dan iblis, hanya nafsu yang perlu dikawal.

"Manusia akan sentiasa berada dalam kebaikan selama ia menyegerakan dalam berbuka." -HR Bukhari Muslim

Tiada yang lebih dinantikan selama waktu berpuasa sepanjang siang melainkan waktu berbuka puasa. Apabila tiba Maghrib, maka muslimin yang berpuasa disunatkan agar menyegerakan berbuka lantaran ganjaran pahala yang lebih banyak daripada mereka yang menunda waktu berbuka.Rasulullah SAW juga menyeru umatnya agar tidak tergesa-gesa ketika berbuka puasa. Makanlah dengan sewajarnya namun janganlah pula sehingga habis waktu untuk menunaikan solat
Maghrib. Ini sejajar dengan sabda Baginda yang bermaksud:

"Apabila makanan telah dihidangkan, maka dahulukanlah makan daripada solat Maghrib dan janganlah kamu tergesa-gesa ketika makan makanan malam kamu." -HR Bukhari Muslim

Mendahului berbuka dengan memperbanyakkan doa adalah suatu yang dituntut kerana Allah SWT telah berjanji akan mengabulkan doa mereka yang berpuasa. Sebaiknya hendaklah doa yang meminta supaya diampunkan segala dosa yang pernah dilakukan pada masa lalu. Doa ini bukan sahaja dituntut ketika hendak berbuka puasa wajib tetapi juga ketika berpuasa sunat.

Terdapat beberapa doa pilihan yang boleh dijadikan pedoman ketika berbuka, iaitu:·

- "Allahumma laka shumtu wa 'alaa rizqika afthartu."
(Ya Allah, demi Engkau, aku puasa dan dengan rezeki-Mu aku berbuka)

- "Alhamdulillahiladzi a'aanani fashumtu wa razaqani fa afthartu."
(Segala puji bagi Allah, tuhan yang menolongku, sehingga aku (sanggup) berpuasa dan memberiku rezeki, sehingga aku (dapat) berbuka)

- "Allahumma laka shumnaa wa 'alaa rizqika aftharnaa, fa taqabbal minnaa innaka antas samiiul 'aliim."
(Ya Allah, demi Engkau kami berpuasa dan dengan rezeki-Mu kami berbuka, maka terimalah (puasa) dari kami. Sesungguhnya Engkau benar-benar Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui)

- "Allahumma inni as 'aluka bi rahmatikallati wasi'at kulla syai'in antaghfiralii."
(Ya Allah, sesungguhnya aku memohon kepada-Mu dengan rahmat-Mu yang luasnya meliputi segenap (makhluk) agar Engkau mengampuni diriku)

Walau bagaimanapun, menurut Imam Nawawi dalam Kitab Al-Azkar, doa-doa berbuka puasa tiada yang sahih. Rasulullah SAW bersabda bahawa setiap individu boleh berdoa apa sahaja sesuai dengan keinginan mereka. Namun sebagai manusia biasa, adakalanya doa yang dipanjatkan tidak dimakbulkan Allah SWT. Jika hal ini berlaku maka kita hendaklah mengkaji di mana kesilapan kita. Mungkin juga makanan atau minuman yang kita ambil datang daripada sumber yang tidak sah kerana salah satu syarat supaya doa kita dimakbulkan ialah sumber makanan kita haruslah daripada sumber yang halal.

Bukan sahaja dari segi makan minum harian, malah kita sepatutnya lebih teliti dalam melakukan dan memperkatakan apa jua perkara, termasuklah dalam urusan yang kita anggap sebagai kecil dan remeh-temeh. Masalah tidak akan timbul jika kita menyelesaikan perkara yang kecil terlebih dahulu sebelum
ianya menjadi lebih besar.

Selamat berbuka dan wassalam.
(^_^)....

Monday, August 23, 2010

...Permata ayah Bonda...










Permata Ayah Bonda
Album : Keampunan
Munsyid : Firdaus
http://liriknasyid.com

Mewangi kuntuman bahagia
Di halaman ayah serta bonda
Menatang selaut cahaya
Melerai resah dan gundah di jiwa
Segunung impian dicita

Selangit harapan di damba
Dibelai, dimanja mesra
Kaulah racun, kau penawar
Senyuman dan tangisanmu
Pengubat duka dan lara

C/O

Engkau umpama sebutir permata
Diperlubukkan kasih nan bersinar, bercahaya
Hiasi rumahtangga
Engkau harapan seisi keluarga
Panjatan doa dan aimata
Yang pasrah kepada Yang Esa
Kepadamu tercurah
Kasih sayang dan pengorbanan
Agar terus gemilang

Dididik, diasuh tiap masa
Diajarkan ilmu yang berguna
Mengenal Allah dan Rasul
Menyemai, menyubur iman di dada

Dilayur segala kekerasan
Dilentur dengan kelembutan
Dititip seuntai madah
Hidupmu mula dan berakhir
Menyusur fitrah dan sunnah
Bernoktah di penghujungnya

C/O

Tiada yang lebih membahagiakan
Melihat dirimu kian membesar, dewasa
Di dalam sejahtera
Usah terpesona pujukan dunia
Yang hanya menyilau pandangan
Memukau dengan keindahannya
Nasihat ayah bonda
Agar engkau lebih bersedia
Untuk menghadapinya

Bersemi kelopak kasih sayang
Di persada cinta yang sejati
Titisan susu ibunda
Menyegarkan, menghapuskan dahaga

Renjisan keringat dari ayahanda
Menyubur pohon kehidupan
Tuaian sebidang tabah
Buatmu doa dan harapan
Jadilah insan yang mulia
Pembela di hari tua

C/O

Waktu bisa merubah segalanya
Dewasalah dalam rahmat dan kasih Ilahi
Redahi pancaroba
Andai langkahmu tersasar kesimpangan
Pulanglah ke laman ayah bonda
Kembali menghuni di tamannya
Bersamalah semula
Menghirup embunan kasih sayang
Sedingin airmata bonda

Engkaulah permata ayah bonda....

Friday, August 6, 2010

.:Bumi Cinta:. -Habiburrahman El-Shirazy-







Bumi Cinta...

Masih tidak tahu apa isi ceritanya...
Sebenarnya buku ni belum keluar Malaysia rasanya...yaka?atau sudah keluar?
Tak pasti...yang pasti saya sudah memiliki buku ini...
Terima kasih kepada sahabat yang susah payah kirim ke sini...syukran!!!(^_^)...
Hanya tuhan yang mampu balas segalanya...

Entah bila baru berpeluang menyelak helaian-helaian Bumi Cinta ni...semoga isinya sehebat tulisan buku2 yang lain...hoho...=)

Semoga bermanfaat...InsyaAllah...=)




Selamat Hari Lahir Ibu...(^_^)

Awan Berarak Ceria
Tiada Titisan Hujan
Pohon Melambai
Tanda Sokongan

Kususuri Perjalanan
Bertemankan Senyuman
Di Hari Lahirmu
Sahabatku

Dedaun Berguguran
Membuktikan Kedewasaan
Walau Tanpa Madah Dan Hadiah
Namun Cukup Bagiku
Sekadar Ucapan

Selamat Hari Lahir
Iringi Doa Kuhulur
Bersyukur KepadaNya
Atas Nikmat Usia

Sahabatku
Usia Yang Tuhan Kurniakan Ini
Dihasilah Ia Dengan Amalan Yang Murni
Semoga Ia Menjadi Temanmu Di Akhirat Nanti
Selamat Hari Lahir

Usiamu Ibarat Mutiara
Tiada Berganti Lagi
Hiaskan Iman Bersulam Taqwa
Agar Sempat Mengucup
Haruman Syurgawi...

Hari ini genap ibuku 47tahun...terima kasih Ya Allah...=)
Ku doakan semoga ibuku sentiasa berada di dalam naungan lindunganmu ya Allah...
Ameeennnn....
Luv u Mom...Owez!!!

Maaf untuk segalanya dan Terima kasih tidak terhingga...=)

Friday, July 16, 2010

Kursus PERMATA Negara KPPN Siri 7/8 2010
















Alhamdulillah...

Kursus selama 1bulan 2minggu sudah berakhir...

1 bulan berada di Residen Hotel, UNITEN cukup untuk membuat kita merasa betapa hidup ini seperti di syurga...haha..teda la..its juz a symbolic...mana mungkin kita sedar bahawa kos satu orang yang join kursus ni ialah Rm7,000!!! mula-mula tau tu mau terbeliak juga biji mata nih...haha..hampir tak percaya tapi itulah yang sebenarnya...nama pun hotel kan...merasalah hidup mewah seketika...makan 6 kali...bilik air cond...kelas air cond...ada wireless...hari2 leh online...haha..tapi dalam senang2 tu...ada yang lebih penting sebenarnya...ilmu yang semua jurulatih cuba sampaikan kepada kami..seharusnya bersyukur dengan peluang yang diberikan...terima kasih pihak jabatan yang hantar ke kursus nih..memang banyak membantu untuk jadi pendidik berpersonaliti biru...(^_^)...walaupun hakikatnya sy nih berpersonaliti emas sebenarnya...hoho...leh la ba tuh...

Selepas tamat kursus sebulan..kena praktikal g 2 minggu d PAPN...memandangkan permintaan mau buat d tempat sendiri x terlaksana...terpaksalah buat di PAPN Bagan Pinang Negeri sembilan...xpala...bila g mau tgk tempat orang kan..haha...(Belum pernah sampai N 9 sebenarnya...)dari hidup mewah beralih ke hidup sederhana...tinggal di dalam taman...makan sendiri...kena tumpang kereta untuk sampai ke Taska...hihi...bila fikir semula..hidup ni macam roda kan?haha...sudah terang lagi bersuluh...jelas menunjukkan bagaimana hidup ini sebenarnya...(^_^)...cuma kita ja kadang2 lupa...terlepas pandang...sudah namanya "manusia" = "An-Nissian"="pelupa"...satu kalimah yang cukup untuk menggambarkan manusia ni yang bagaimana sebenarnya...jadi...seharusnya kita selalu peka...selalu cuba untuk jadi yang terbaik walhal sebenarnya tidak mampu...tapi xsalah dan kita tidak rugi sedikit pun...kan?siapa setuju?hiiii...sy setuju sangat2...sebab kita bukan sempurna dan kita tahu tiada siapa pun yang sempurna...jadi xsalah untuk sentiasa berusaha menjadi yang terbaik...(^_^)...

Hmm..rindu pla ngan kanak-kanak di Bagan Pinang ni..2 minggu knal macam 2 tahun..haha...ingat kat Aidil...Wani...Umairah...haaa..c comel Zickry...=) harap2 sihat la durang suma...n kadang2 kita macam faham kanak-kanak ni....tapi sebenarnya kurang faham...itulah kanak-kanak...dunia yang penuh Warna-warni...kadang-kadang buat orang dewasa kurang mengerti...hiii...pas kursus ni tahu lah banyak tentang kanak-kanak yang kita tak tahu..aiiyooo..kita pernah jadi kanak-kanak pun masih xfaham...terima kasih kepada kanak-kanak yang menjadi guru kepada orang dewasa...(^_^)...Terima kasih kerana sentiasa mengajar orang dewasa untuk jadi lebih baik...=)...InSyaAllah...

sekadar tu untuk kali ini...
ingat... "Apa pun yang terjadi...Berjalanlah tanpa HENTI..." (^_^)...

InsyaAllah yang terbaik sentiasa mengiringi anda...=)
Ameeennnn....













Saturday, June 5, 2010

::.Festival Kesenian Islam Peringkat Negeri Sabah 2010.::









Kecil Jangan Disangka Anak,
Besar Jangan Disangka Ibu...

Bismillahirrahmannirahim...

Apa khabar blog ku...lama tidak menjenguk apa lagi bertanya khabar...kesibukan kerja membuatkan terlupa seketika...hm...apalah si Awa ni kan...

Sekarang...

LOKASI : Resident Hotel, UNITEN Selangor
HARI/MASA : AHAD/ 12:58 noon
TARIKH : 6hb Jun 2010

Pantasnya masa berlalu...kan masa itu emas...siapa yang menghargai masa sahaja akan merasakan betapa cepatnya masa itu berlalu pergi...ok the story for the day is...Festival Kesenian Islam Sabah 2010...

Its all about...keyakinan, emosi, keberanian...all about that when we want to give a speech lagi2 its a competition...haha...bila ingat semula rasa kelakar+lucu+n feels want to do it again..selepas turun stage la...my friends say "Be in Mood"...thats good tips...but how hard we want to be it, is god who will decide whether its successful or not...rite?n i believe that god helps me in everything i do...n thanks to Allah juga kerana mempermudahkan segalanya n i got 2nd place that day...=)

Another story...selepas habis this festival...baru 1 hari p mengajar dapat panggilan dari pejabat...panggilan kursus PERMATA selama 1bulan 2 minggu d Resident Hotel, UNITEN Selangor...apalagi huru hara la kami yang kelam kabut ni...hoho...so sorry to my friends...juz plan to meet kamu suma tapi ada panggilan yang lebih penting...hope so time saya balik still can meet u all...=)


N...tomorrow nite..we have an exam...huhu..its all about Early Childhood education...wish me luck k...=)n No more story....huhu...

salam...




Tuesday, March 23, 2010

The Climb...(Pendakian)




The Climb...

I can almost see it
That dream I'm dreaming but
There's a voice inside my head sayin,
You'll never reach it,
Every step I'm taking,
Every move I make feels
Lost with no direction
My faith is shaking but I
Got to keep trying
Got to keep my head held high

There's always going to be another mountain
I'm always going to want to make it move
Always going to be an uphill battle,
Sometimes you going to have to lose,
Ain't about how fast I get there,
Ain't about what's waiting on the other side
It's the climb

The struggles I'm facing,
The chances I'm taking
Sometimes they knock me down but
No I'm not breaking
The pain I'm knowing
But these are the moments that
I'm going to remember most yeah
Just got to keep going
And I,
I got to be strong
Just keep pushing on,

There's always going to be another mountain
I'm always going to want to make it move
Always going to be an uphill battle,
Sometimes you going to have to lose,
Ain't about how fast I get there,
Ain't about what's waiting on the other side
It's the climb

There's always going to be another mountain
I'm always going to want to make it move
Always going to be an uphill battle,
Sometimes you going to have to lose,
Ain't about how fast I get there,
Ain't about what's waiting on the other side
It's the climb

Keep on moving
Keep climbing
Keep the faith baby
It's all about
It's all about
The climb
Keep the faith
Keep your faith...

Him aja Awa shi!!!
No matter how hard it is...stay on ur position...
Teruskan Berjuang...Bertahan...Bertahan...dan Bertahan...
Allah Bersamamu...Ameen...=)

...Wo ai Ni allah...

Monday, March 22, 2010

Selamat Hari Lahir Awa Salwa...=)


23 lah...


Selamat Hari Lahir!!!=)
Sweet 23!!!
Huhu,someone says "Welcome to the Club"
...Aiyooo...im getting old oredy...hihi...but its ok..i still feel like sweet 17!!!haha..

Ok, Be serious...

Assalamualaikum...

17th March was my birthday...
That date i became 23 years old...
My friends say "Welcome to the Club"...=)
Haha..but i still feel like sweet 17..hihi...
Well, nevermind la...i celebrate my birthday 1 day early, n its a suprise!!!
Nie teacher suma...luv u!!!

This is a story of a gurl name Awa Salwa...;
That day, all the teacher were agree to have a lunch at kfc...
Hoho..xtau pula ada suprise for me..hihi..it juz a small cute little cake..they wrote "SALWA, 24"..hihi wrong number..it suppose to be 23...but never mind...number its not the important pun kan..?kan..?hihi...Im happy!!!=)

Thanks to Teacher Misz, Teacher Azie, Teacher Hani...thanks for make me feel like kids, cheerful, happy la banyak...=)domo kumawo...

n kawan-kawan,sahabat-sahabat d luar sana, yang wish kelahiran saya di muka bumi nie...yang wish dari facebook juga terima kasih semua...

Aku Sayang kamu semua...=)





d Kepsi...




Tiup..Lilin Kentang Goreng...hihi

Sunday, January 10, 2010

Selamat Tahun Baru 2010...


Bismillahirahmanirrahim...
Assalamualaikum...

Selamat Tahun Baru semua...:)
Semoga Tahun ini lebih banyak memberi manfaat buat kita semua...

Selamat tinggal 2009...:)

Uitm Sri Iskandar Perak...(8-22hb Disember 2009)

...=) Senyuummm semua...


Wif nurul...


Hoho...posing lu...d Lumut Perak...


Going Back...:)Nurul, Me n Eha...


Fira,Eha,Me n Diana...


My Team...Menampi Padi...hihi...

Nur Bukit Unggul, Sepang...

My Team...Permata Dinamik...


Eating Time...


Cooking time...im very tired...!!!


Kembara yg memenatkan...tp enjoy...:)


Ready To go...?

I Luv Islam