Pages

Thursday, December 31, 2009

Kursus Orientasi Guru Taska Permata KEMAS...



Assalamualaikum...
Huhu...dah lama tak jenguk blog nie...sibuk memanjang ja kan...hoho..
Alhamdulillah...diberikan juga peluang hari ini untuk mengisi dan berkongsi rasa...ceh...:)

1-22hb Disember 2009...
Detik paling membahagiakan dalam hidup...yaka?
Hmm..rasanya la...hihi...

2hb Disember 2009...
0900 am...
Rabu...
Bussayna Shoppe...
Dalam emosi yg kurang baik...keboringan yang nyata..hoho...tengah dalam mood yang tidak berapa baik tu...sedang duduk merenung...tgk org lalu2 depan kedai..hm..hari ni memang xbest..hoho...tiba2 tengah boring2 tu saya dapat satu panggilan...nombor public or pejabat ja?..."Hello mekom..."...guess who? haha...emosi yang tadi x ok tu bertukar jadi emosi gembira,berdebar-debar,terkejut....haha macam2...Rupa2nya itu adalah panggilan daripada ibu pejabat Kemas negeri...panggilan untuk datang ke kursus...yang kurang best tu kami da terlewat sehari...it supposed to be yesterday...but its ok...n malam tu juga saya terbang ke KL...Thanks ALLAH...=)
Syukur sangat2...
"Di mana ada kesukaran di situ ada kemudahannya..."

So...1minggu tu saya berada di Sepang, Nur Bukit Unggul...Orientasi yang meletihkan namun menyeronokkan...ramai jumpa kawan baru dan lama...yang seronoknya majoritinya ialah pelajar dari Kolej Islam Antarabangsa...my old College also...:)
After 0ne week...we move to UITM, Sri Iskandar Perak... 2 weeks here bagaikan 2tahun...haha..terasa lama mungkin...tapi banyak pengalan dan ilmu yang kami dapat...masih terbayang gelak tawa rakan Pm waktu buat role play...n macam2 la...
Hope to see you guys again...:)

Saat2 mendebarkan bila dapat surat untuk posting di mana...tapi alhamdulillah..saya dapat di kampung sendiri...Taaska Ppak Kg. Paka Dua ranau...thanks Allah...:) skang saya di pejabat kemas Ranau...taska belum siap jadi kena wat juga macam p kerja...hihi..wish me luck!!!:)

..."Jagalah Dirimu baik2,Uasahakanlah kemuliaannya kerana engkau dipandang bukan kerana rupa tetapi kesempurnaan budi dan adab"... -Nabi SAW-
Ameennn...

Thursday, November 19, 2009

-Tuhan Beri Aku Cinta-Ayushita Ayat-ayat Cinta

Ayushita – Tuhan Berikan Aku Cinta (OST Ketika Cinta Bertasbih)


Walau aku senyum bukan berarti

Aku selalu bahagia dalam hari

Ada yang tak ada di hati ini

Di jiwa ini hampa


Ku bertemu sang adam di simpang hidupku

Mungkin akan ada cerita cinta

Namun ada saja cobaan hidup

Seakan aku hina


Tuhan berikanlah aku cinta

Untuk temaniku dalam sepi

Tangkap aku dalam terang-Mu

Biarkanlah aku punya cinta


Tuhan berikanlah aku cinta

Aku juga berhak bahagia

Berikan restu dan halal-Mu

Tuhan beri aku cinta


Ku bertemu sang adam di simpang hidupku

Mungkin akan ada cerita cinta

Namun ada saja cobaan hidup

Seakan aku hina


Tuhan berikanlah aku cinta

Untuk temaniku dalam sepi

Tangkap aku dalam terang-Mu

Biarkanlah aku punya cinta


Tuhan berikanlah aku cinta

Aku juga berhak bahagia

Berikan restu dan halal-Mu

Tuhan beri aku cinta



Lirik lagu Ayushita – Tuhan Berikan Aku Cinta (OST Ketika Cinta Bertasbih) ini dipersembahkan oleh LirikLaguIndonesia.Net. Kunjungi DownloadLaguIndonesia.Net untuk download MP3 Ayushita – Tuhan Berikan Aku Cinta (OST Ketika Cinta Bertasbih).

Friday, November 6, 2009

Kerinduan...

Opick - Rapuh

detik waktu terus berjalan
berhias gelap dan terang
suka dan duka tangis dan tawa
tergores bagai lukisan

seribu mimpi berjuta sepi
hadir bagai teman sejati
di antara lelahnya jiwa
dalam resah dan air mata
kupersembahkan kepadaMu
yang terindah dalam hidup

meski ku rapuh dalam langkah
kadang tak setia kepadaMu
namun cinta dalam jiwa
hanyalah padaMu

maafkanlah bila hati
tak sempurna mencintaiMu
dalam dadaku harap hanya
diriMu yang bertahta

detik waktu terus berlalu
semua berakhir padaMu

powered by lirik lagu indonesia

Sunday, October 18, 2009

Menjadi Ibu Bapa Yang Berilmu

Assalamualaikum w.b.t...,

Tiada apa yang lebih membahagiakan hati ibu bapa selain mendapat anak yang bukan sahaja sihat serta sempurna rohani dan fizikalnya. Namun, untuk memiliki kesempurnaan itu, bukanlah mudah kerana ia perlu bermula daripada ibu bapa itu sendiri.

Melahirkan anak yang baik dan sempurna dalam setiap sisi keperibadiannya amatlah rumit dan mencabar, apatah lagi jika kita tidak cukup bersedia disebabkan kurangnya iman, ilmu dan ibadah. Anak bagai kertas putih, kitalah yang bertanggungjawab mewarnakan mereka sama ada menjadi Yahudi, Majusi, Nasrani atau Muslim hakiki.

Justeru, ibu bapa perlu mempersiapkan diri mereka untuk menjadi 'pendidik' yang sempurna berlandaskan Al-Quran dan Hadith. Pastinya tugas ini bukan sesuatu yang mudah kerana ia menuntut pengorbanan yang besar, bukan sahaja selepas anak-anak melihat duniatetapi ketika di dalam kandungan lagi. Pengorbanan masa, tenaga, wang ringgit, kesihatan dan kualiti anak-anak adalah aspek yang perlu diambil kira.

Tetapi percayalah, segala dan kesulitan dan kepayahan dalam menjadi ibu bapa yang baik pasti akan menerima ganjaran yang manis kelak sebagaimana yang dinyatakan oleh Allah s.w.t dalam surah At-Taghaabun, ayat 15 yang bermaksud;
"Sesungguhnya harta kamu dan anak-anak kamu itu hanyalah menjadi ujian, dan di sisi Allah jualah pahala yang besar"

Anak-anak adalah amanah daripada Allah s.wt. dan ia sebahagian daripada ujian ALLAH s.w.t kepada kita hamba-hambanya...

Hm...jadi kita kenalah bersabar walau apa pun ujian yang datang...setiap ujian-NYA pasti ada hikmah tersembunyi yang kita tidak pernah tahu...yakinlah bahawa janji Allah itu pasti untuk hamba-hambanya yang bersabar...dan ku mohon Ya Allah...kuatkanlah aku dalam mengharungi setiap cubaan-MU...ameennnn...Wo Ai Ni Allah....abadan...=)

Sunday, October 4, 2009

Can't Take That Away From Me...

They can say anything they want to say
Try to bring me down
But I will not allow
Anyone to succeed
Hanging clouds over me
And they can try hard to make me feel
That I don't matter at all
But I refuse to falter
In what I believe
Or lose faith in my dreams

CHORUS:
'Cause there's a light in me
That shines brightly
They can try
But they can't take that away from me
From me

They can do anything they want to you
lf you let them in
But they won't ever win
If you cling to your pride
And just push them aside
See
I have learned there's an inner peace I own
Something in my soul
That they cannot possess
So I won't be afraid
And darkness will fade

'Cause there's a light in me
That shines brightly
They can try
But they can't take that away from me

No
They can't take this
Precious love
l'll always have inside me
Certainly the Lord will guide me
Where I need to go

They can say anything they want to say
Try to break me down
But 1 won't face the ground
I will rise steadily
Sailing out of their reach

Oh Lord
They do try hard to make me feel
That I don't matter at all
But I refuse to falter
In what I believe
Or lose faith in my dreams

'Cause there's a light in me that shines brightly
They can try
But they can't take that away from me
From me...

Sunday, September 27, 2009

Maafkan Aku Sahabatku...

Di sini kita pernah bertemu...
Mencari warna seindah pelangi...
Ketika kau menghulurkan tanganmu...
Membawaku ke daerah yang baru...
Dan hidupku kini ceria...

Maafkan bilaku tak sempurna...sebagai sahabatmu...
Biannee...chong marl bianne...:(

Huhu...hari ni...not really good day...
my sisters n brother sudah pulang asrama masing2...my little hazel also suda pulang...huhu...d umah juz me, my mom, my dad, my sister n brothers...hoho...

Today...i really wanna say sorry to someone...one of my fren actually...i really dun understand about what juz happen...wowoo...sometimes what we expect about something is juz not the others expected...huurrrmmm...what should i do?

ok...i know i'm not good in talking...speaking or any kind of conversation...it always turn to be anything else than the point...hoho...sorry seems to be the hardest words?hope not...huhu...ok..i'll write a song to him...hope u like it...once again...really sorry....

Sahabat Sejati

Ku biar kalam berbicara
Menghurai maksudnya di jiwa
Agar mudah ku mengerti
Segala yang terjadi
Sudah suratan Ilahi

Ku biarkan pena menulis
Meluahkan hasrat di hati
Moga terubat segala
Keresahan di jiwa
Tak pernah ku ingini

Aku telah pun sedaya
Tak melukai hatimu
Mungkin sudah suratan hidupku
Kasih yang lama terjalin
Berderai bagaikan kaca
Oh teman maafkanlah diriku

Oh Tuhan tunjukkanku jalan
Untuk menempuhi dugaan ini
Teman maafkan jika ku melukaimu
Moga ikatan ukhwah yang dibina
Ke akhirnya

Aku tidakkan berdaya
Menahan hibanya rasa
Kau pergi meninggalkan diriku
Redhalah apa terjadi
Usahlah dikau kesali
Mungkin ada rahmat yang tersembunyi ...

Semoga sentiasa di bawah Rahmat & kasih sayang-NYA kerana kau milik-NYA...
Ameen...

Wednesday, September 23, 2009

Selamat Hari Raya Aidilfitri...

Aidil fitri...
Hari Bahagia...
Hari Bergumbira...
Lalalala...lalala...:)

Hai semua!!!:) Selamat Hari Raya Aidilfitri!!! semoga syawal tahun ni lebih memberi makna kepada kita semua...Hmm...amacam raya tahun ni?best tak?berapa dapat kumpul duit raya?kuih raya?lemang?ketupat?rendang?haha..macam-macam ada kan bila tiba hari raya nie...yang puasa tak tinggal boleh la beraya sakan...kan..kan...?hm...raya saya tahun ni...macam biasa...tiada yang menarik pun...seperti kebiasaan raya tahun lepas pun macam ni jugak...nothing changes...wanna say it's very delightful?not really...too sad pun not really...juz...like this....hoho...maybe gonna wait for several years to make a very hilarious moment of Raya...:):):) InsyaAllah....:) pray for me k...:) yang penting...smile...smile...smile...:)hoho...

k...setakat tu dulu, skang mau ucap untuk kawan2 semua...selamat hari raya maaf zahir dan batin..0-0 k tambalut ku ngawi...hihi...Raya tahun depan minta maaf lagi..hihi...bila raya ni macam kenangan yang datang...every years...raya pun berbeza-beza...huhu...what to say aarr..dunno actually...k its ok...

Hmm...lupa pla...saya baru ja balik from KL...haha...what a story...going home for my family...want to fight this fate...want to try to face the reality of life that i'm not alone here...:)kan?so pray for my battle...it's juz begin...hiyaaarrrk!!!haha...InsyaAllah...tuhan akan tolong...yang penting sabar,tawakal....istiqomah!!!mesti leh punya....

Oklah...for my Team Perkasa di KL tu...good luck juga!!!terima kasih di atas tunjuk ajar kalian semua...i'll not forget it...i'll use all the knowledge and experience that i got from there...semoga kalian sentiasa tabah dalam menghadapi cabaran mendatang...ameen....Buat Poknik & keluarga sentiasa ke hadapan...pasti boleh!!!buat Abie, sama gak...buat sahabat ku Khai...terima kasih atas segala kebaikan pertolongan khai...semoga lebih tabah menghadapi hari2 mendatang...n xlupa buat kak Tina, kak Ana, Mila, Umar, Usop, Pak Akob...n Adam!!!!:) Semoga Tabah eh...semua lah...TABAH!!!:)saya takkan lupakan kalian semua...dan yang mengenali saya...:)

Hmm..macam buat surat wasiat la pula...ok lah..setakat tu dulu...beransur dulu ya...
Happy Eid Fitr...:)

Wednesday, September 2, 2009

What a day...:)


Bismillahirahmannirahim...

What a day!!!

Will i succeed?
InsyaAllah...

Friends out there, please pray for me!!!


Hm...mesti semua terkejut kan tiba2 pula saya tulis macam ni. selalunya formal ja...xpa biarlah kamu yang baca ni,... dega chong marl pi chassoo!!!huhu...Hm, semua keputusan di tangan tuhan...kita sebagai hambanya hanya akan terus merancang dan berusaha...selebihnya, biarkan DIA menentukan...insyaAllah...
senyum 3...:)))

"Bila allah cepat makbulkan doa mu, Maka DIA menyayangimu, Bila DIA lambat makbulkan doamu, Maka DIA ingin mengujimu, Bila DIA tidak makbulkan doamu, Maka DIA merancang sesuatu yang lebih baik untukmu..."Oleh itu, kesimpulannya, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua pun...Kerana kasih sayang ALLAH melebihi kemurkaan-NYA...:)

Sebenarnya, hanya tinggal 5 hari lagi waktu untuk saya prepare for my interview...rasa takut pula...beberapa minggu yang lepas saya ada mengisi borang kerja...tapi xsangka pula DIA telah makbulkan doa saya...semalam saya terima panggilan, saya ada temuduga rabu depan!!! lagi buat saya nda senang duduk, temuduga sebenar di kota kinabalu...Syukur lah...:)tapi oleh kerana waktu yang tidak mengizinkan, saya akan temuduga di KL...wish me luck!!! Apa yang perlu saya buat ar...kadang2 terasa diri ini masih budak2 g...haha, kelakar kan...huhu...


Hari ni saja sudah berapa kali saya praktis, kunun-kunun mau interview kan...hihi, banyak kali juga saya migirulau sebab terasa pelat pula mau cakap formal ni...haha..pengkuro di tii amaa...but its ok, cakap ja ba kan...yang penting fokus...boleh difahami, lancar n yang penting eye contact!!!hihi...betul ka tu...sebenarnya sebelum ni pun saya pernah suda interview, interview when i'm doing my certificate Montessori, interview for pre-school teacher...tapi ntah why i feel weird with this one...mungkin sebab interview dengan kerajaan jadi lain kan...hoho...so, juz now i'm doing my research about this interview about...hmm...my sister says "chareyoo!!!"...dea onnie, arrassoo...huhu...frenzs out there, pray for me...hihi walaupun nampak macam too much on this site juz now, well I'm too dramatic when I falls in this kind of situation...hoho...ok enough talking like this ok, be prepared, effort! effort! n effort!!!:):):)
insyaAllah...
Awa aza-aza fighthing!!!:)

Semoga segala yang dirancang berjalan lancar...ameen...

Wo Ai Ni Allah!!!:)

Friday, August 28, 2009

"Semua hati yang keras akan luluh oleh sebuah kata: CINTA. Ia bukanlah tentang aku, kelihatannya saja begitu..."


Thursday, August 27, 2009

Wo Ai Ni ALLAH!!!

Bismillahirrahmannirrahim...
"Semua hati yang keras akan luluh oleh sebuah kata: CINTA. Ini bukanlah tentang aku, kelihatannya saja begitu..."(Wo Ai Ni, Allah)

Hai semua...sudah lama tidak menjenguk ruangan blog ni...mungkin keseronokan menikmati Ramadhan membuatkan segalanya terlupa seketika...hoho...sebenarnya tiada yang terlalu penting andainya ruangan blog ni diisi pun..tapi, oleh kerana rasa ingin berkongsi...tulislah sedikit...

Ok pertama sekali, minggu lepas saya sempat mengunjungi Pesta Buku yang diadakan di KLCC...hm, dengar ja Pesta Buku...terus excited!!! haha...yalah, bak kata orang..."kalau dah suka membaca...sampai bila-bila pun kita takkan dapat habis baca buku..." betul kan?hoho...jadi pergilah Pesta Buku...pada hari yang sama juga...sebelum ke KLCC, sy pergi ke Klinik Haiwan...huhu pertama kali dalam seumur hidup masuk Klinik Haiwan...mesti tertanya-tanya..hihi, sebenarnya kucing kesayangan sy sakit...oleh kerana tidak mahu sejarah berulang semula, kali ini langkah berjaga-jaga...:)ok tak? di klinik tu, bagi tahu lah kucing sy sakit apa...setelah membayar ubat kucing, sampai pintu keluar pagar klinik saya senyum sorang2...
:) :) :)...hihi...macam orang pula kucing ni...tapi its ok...experience is knowledge...:)n i LUv my kitties!!! sarangie Ha sonn na...omma domo sarangie...:)

Ok, selepas tu sampailah di KLCC...banyaknya buku!!!:) bila diskaun yang menarik perhatian tu...tapi oleh kerana saya ni seorang yang sangat berjimat...(ceehh)...jadi kena pilih yang penting sahaja...setelah melihat2...saya pun memilih satu Novel yang bertajuk "Laskar Pelangi"...satu buku yang bagi saya cukup baik dibaca...setelah menonton cerita Laskar Pelangi ni...terasa ingin pula melihat kelainan dari segi rasa itu...menonton dengan membaca lain kan...selain tu ada satu buku lagi bertajuk, "Membongkar Rahsia Dajjal"...hm...semoga buku2 ni memberi sy lebih banyak input yang baik...sekarang saya tengah membaca satu buku yang bertajuk "Wo Ai Ni Allah"...berkisar kepada cerita seorang penganut ateis yang berusaha mencari haluan hidupnya...tertanya2 apakah tuhan itu ada atau pun sekadar illusi semata...so, buku ni menarik..tapi belum habis baca lg lah...so harap2 bertemu suatu ilmu yang baru lagi...insyaAllah...

Ok...lagi satu nak berkongsi...kucing saya beransur sihat...Wo ai Ni Allah!!! kerna telah mengabulkan doaku...thanks allah!!!:)

Friday, August 21, 2009

Ramadhan yang Dinanti...


"Abu Hurairah ra. meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda: "Umatku telah dikurniakan dengan lima perkara yang istimewa yang belum pernah diberikan kepada sesiapa pun sebelum mereka. Bau mulut daripada seorang Islam yang berpuasa adalah terlebih harum di sisi Allah daripada bau haruman kasturi. Ikan-ikan di lautan memohon istighfar (keampunan) ke atas mereka sehinggalah mereka berbuka puasa".

Allah mempersiapkan serta menghiasi jannah yang khas setiap hari dan kemudian berfirman kepadanya: "Masanya telah hampir tiba bilamana hamba-hambaKu yang taat akan meninggalkan segala halangan-halangan yang besar (di dunia) dan akan mendatangimu."

Pada bulan ini syaitan-syaitan yang durjana dirantaikan supaya tidak menggoda mereka ke arah maksiat-maksiat yang biasa mereka lakukan pada bulan-bulan selain Ramadhan. Pada malam terakhir Ramadhan (orang-orang yang berpuasa ini) akan diampunkan." Maka sahabat-sahabat Rasulullah SAW pun bertanya: "Wahai Pesuruh Allah, adakah itu malam lailatul Qadar?" Dijawab oleh Rasulullah SAW: "Tidak, tetapi selayaknya seorang yang beramal itu diberi balasan setelah menyempurnakan tugasnya."


Esok puasa!!!:D....
Wah2...puasa dah pun tiba...esok semua umat Islam dalam dunia ni akan berpuasa Ramadhan...waa..seronoknya!!! seperti orang lain saya sendiri pun tak sabar rasanya berpuasa, lagi-lagi bulan Ramadhan ni...seakan-akan rindu menggamit semula...satu perasaan iaitu kerinduan pada-NYA...insyaAllah di bulan mulia ni kita lebih banyak mengupgrade kan iman kita...moga2 kita menjadi hamba bertuah insan terpilih Allah swt...ameen...

"Abu Hurairah ra. meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda: "Terdapat tiga jenis orang yang doa mereka tidak ditolak; doa daripada orang yang berpuasa sehinggalah dia berbuka puasa; imam (penguasa) yang adil, dan orang yang dizalimi yang kerana doanya itu Allah mengangkatnya melepasi awan dan membuka untuknya pintu-pintu langit dan Allah berfirman: "Daku bersumpah demi kemuliaanKu, sesungguhnya Daku pasti menolongmu walaupun pada suatu masa nanti."



Friday, August 14, 2009

Follow Up Sk Cahaya Ummi...


with Teacher Rosnani...:)


Sk Bukit Bandaraya, Bangsar


Setelah beberapa minggu berlalu...sekarang minggu untuk berprogram sudah sampai surutnya, bukan bermakna surut selama-lamanya la...but, this is the time to rest...sempena menanti kedatangannya Ramadhan Al-Mubarak...alhamdulillah... Jadi, seperti yang telah dirancang...bulan ramadhan ni, Team Perkasa hanya akan membuat follow-up untuk program lepas2...hari ni Team Perkasa follow up dua sekolah...Sekolah Cahaya Ummi n Sk. Bukit Bandaraya...Alhamdulillah semuanya berjalan dengan baik...

ok...Selamat Meny
ambut Ramadhan...:)

Si Manis.....:)




Thursday, August 13, 2009

Kucing...Oh Kucing...

“Seorang wanita masuk neraka kerana kucing. Ia menahannya hingga mati. Ia masuk neraka kerananya, kerana ia tidak memberinya makan sebab ia menahannya, dan tidak membiarkannya makan serangga-serangga tanah.”
Hadith riwayat Bukhari.


Tarikh : 6hb Ogos 2009
Tempat : Bilik Ofis Cik Wawa
Masa : 1230 Noon

Saat-saat yang mendebarkan...
Haa...nak tahu...hari ni..kucing Rebutia yang mendapat panggilan "Si Manis" selamat beranak...:) anak dia ada 5 ekor semua tapi yang diizinkan tuhan untuk hidup di dunia ni cuma 4 ekor ja...sabar ya Manis...haha, macam orang ja kan walau hakikatnya ia adalah seekor kucing...

Ini adalah pengalaman pertama saya melihat depan mata kucing beranak...SubahanAllah...kucing ni sikit pun tidak berbunyi...seolah-olah tidak ada sikit kesakitan pun...sedangkan si ibu pun akan menjerit, inikan pula haiwan...it takes several hours juga lah...untuk keluar semua baby miaow....dalam hati tertanya-tanya..."Apalah kucing ni rasa?"...pelik kan?tapi sangat hebat kejadian tuhan ni...subahanAllah...banyak sebenarnya yang bermain di fikiran...tertanya-tanya...wallahualam...

Hari ni pula...genap satu minggu dua hari anak Si Manis...waaah...guess what? anak kucing yang pertama sekali keluar sudah buka mata!!!:) miaow2!!!...hihi...seronoknyaa...:)
really look like a baby when they juz delivery...So cutes!!!:) Luv miaow2!!!:)...

Kucing ni comel kan...sangat2...ok tahu tak kucing ni adalah binatang kesayangan Rasulullah kita?mesti kucing ni sangat berbangga kan dapat menjadi binatang kesayangan Rasulullah?hoho...ok mari kita berkongsi...

"Dalam suatu peristiwa, tatkala seorang sahabat nabi bernama Abdul Rahman bin Sakhr menemui seekor anak kucing yang sedang mengiau kerana kehilangan ibunya. Beliau yang dalam perjalanannya menuju ke Masjid Nabawi, berasa kasihan kepada anak kucing itu, lalu mengambil dan meletaknya dalam baju besar beliau.

Apabila sampainya di masjid, baginda bertanya Abdul Rahman, apa dalam bajunya? Ia menjawab anak kucing yang kehilangan ibu, aku mengambilnya kerana kasihan padanya. Lalu baginda menggelarkan Abdul Rahman dengan Abu Hurairah (bapa kucing kecil).

Gelaran bapa kucing tidak sedikit pun menjejaskan maruah dan reputasi Abdul Rahman, malah inilah gelaran yang paling disukai tatkala namanya disebut, kerana nabi sendiri yang memberi gelaran itu. Selain itu juga, gelaran Abu Hurairah mengingatkan beliau kepada suatu amal soleh yang pernah dilakukannya menerusi pembelaan seekor anak kucing.

Dan Abu Hurairah ialah seorang penghafal hadith2 nabi yang terbanyak dan dia telah dikenali juga sebagai GUDANG ILMU. Dia adalah sahabat yang paling suka bergaul dengan Rasulullah S.a.w. Dia tidakmempunyai tanah dan perniagaan dan seorang yang miskin harta tetapi kaya jiwa, maka masanya paling banyak diluangkan dengan nabi. Dengan kerana itu juga dia telah mempunyai banyak peluang meriwayatkan hadith2 nabi.

Banyak hikmah dari riwayat hidup Abu Hurairah ini dan antaranya beliau telah mencontohi kepada kita betapa bagusnya dan satu amalan yang sangat disukai oleh nabi sendiri iaitu berbuat baik kepada kucing. Renung2 kan lah di situ dalam2."...

Ok...setakat ini sahaja...jumpa lagi..:)

“Pada setiap yang mempunyai hati yang basah (haiwan) terdapat pahala (dalam berbuat baik kepadanya).” Hadith Riwayat Bukhari, Ahmad dan Ibnu Majah.





Friday, August 7, 2009


.....:)...




Ala2...sabar eh Hidayah...







Gambar dulu sebelum balik...:)









Ice-Breaking Games



Amboi Fatih...tu main p tue...?


Kamil kata buka mata la Fatih...









Sekolah Cahaya Ummi

"Kem Generasi Al-Quran"

"Wahai anakkku! laksanakanlah solat dan suruhlah (manusia)berbuat yang makruf dan cegahlah (mereka) dari yang mungkar dan bersabarlah terhadap apa yang menimpamu, sesungguhnya yang demikian itu termasuk perkara yang penting" Ayat : 17 : Lukman.

Selesailah sudah program minggu ni...selesailah sudah sesi pembelajaran dengan kanak-kanak...alhamdulillah, semuanya berjalan dengan lancar walaupun terdapat banyak kesulitan. Al-maklumlah ada dua program serentak berlangsung...satu lagi program sekolah menengah iaitu SMK BENTA, PAHANG. Seperti biasa, pembahagian tugas akan berlaku bagi melicinkan perjalanan program.

Seperti yang saya katakan dalam blog yang lepas, i choose this little one than the older one...learning with them is a wonderful thing...hihi yela, belajar dengan kanak-kanak ni tak sama dengan orang besar...so banyak benda yang kita boleh belajar daripada kanak-kanak ni...furthermore, i'm taking Early Islamic Education...so, need a lots of exposure on them...in practically...insyaAllah...so far kanak-kanak ni baik sangat2...dengar cakap and yang paling menarik sekali time jungle tracking and nite tracking...macam-macam gaya dan karenah yang ada...muka comot2 pun senyuuum ja...yang nangis pun ada...sebab takut pacat ja...biasalah budak-budak kan...tapi saya seronok bersama mereka...

Untuk program SMK BENTA, saya tidak terlibat 100% pun...dan semua aktiviti mereka diuruskan oleh fasilitator lain, kiranya, program OK...haha, sebenarnya saya sudah kehabisan idea...mungkin program minggu depan akan ada lebih banyak input yang boleh dikongsikan bersama?

InsyaAllah...Jumpa lagi...

Thursday, July 30, 2009

Mukhayyam Arabi, Bangi


Kampus Pendididikan Islam


Sempat
aa...peace lagi...



Jalan Komunis...


Senyum 3....:)



Mukhayyam Arabi, Bangi

"Ahlan Wasahlan wa marhabanbikum...!!!"
Haa...program kali ini kita ke Arab pula...kita ke Arab ala2 KL, andai sebelum2 ni selalu berprogram dalam Bahasa Melayu, kali ini satu kelainan dan menarik bila program ni menggunakan bahasa Arab sebagai bahasa pengantar...beginilah dunia motivasi...macam2 cabaran yang datang...tapi ingat semua cabaran ni sebenarnya membantu kita untuk lebih maju...satu pengalaman yang baik jika dipandang dan selami betul2...minggu ni ada dua program yang kitorang handle penuh, satu lagi program korporat...jap g cerita k...

Pertama sekali, syukran jazilan ya akhi Dr. Nik...dan semua yang menjayakan program ni, core dan speaker utama untuk Program Mukhayyam Arabi ni adalah Dr. Nik atau pun nama glamernye Abie...seperti biasa kami akan menyambut ketibaaan peserta, di dalam hati sebenarnya agak berdebar-debar...Poknik ada memaklumkan yang semua peserta akan berkomunikasi dalam bahasa Arab...jadi agak berdebar la...walaupun dulu sekolah menengah ambil Bahasa Arab juga...tapi, kalau dah lama tersimpan, problem juga kan...tapi bukan lupa terus...boleh faham sikit...hihi...jadi ambil lah kesempatan ni untuk improve Bahasa Arab...na'am2...:)

Indah khabar dari rupa...hihi...teda lah...maksudnya semua peserta adalah Melayu tulen yang tahu berbahasa Arab...maknanya bolehlah faham bahasa Melayu...:) walaubagaimanapun, arahan tetap arahan, Bahasa Arab itu perlu sebagai kata pengantar kerana tema pun lebih kepada keseronokan berbahasa Arab...so, mula daripada Ice-breaking games, games, ceramah semua dalam Bahasa Arab...jadi Dr. Nik la uruskan...masa meletihkan tu sudah pasti...ni lah pertama kali kami kena naik hutan dua malam berturut-turut...tak tahulah bagi fasi yang lain tapi bagi saya ni pertama kali...masuk hutan yang sama cuma peserta berbeza and suasana gelap yang Allah bagi untuk kami dua malam tu...sangat2 gelap...tapi, tu bukan penyebab untuk tidak naik...bagi Poknik malam yang sangat gelap adalah malam yang paling seronok untuk mengembara mencari Nur...hanya "Aku dan Tuhanku"..Insyaallah...jadi renung2kan dan selamat beramal...:)

Ok, program yang satu lagi lebih kepada program korporat, program yang baru ja buat minggu lepas...kira ni program ke-2 dorang...so far program ni best...semuanya sporting! nak kata peserta sebaya umur tak juga...semua peringkat umur ada...and pastilah guna bahasa Melayu...walaupun tidak terlibat secara 100%...tapi kepuasan berprogram dengan program korporat ni tetap terasa...yela, kepuasan berprogram bukan setakat sudah selesai melakukan tugas dan selesailah sudah...selesai tu memanglah selesai tapi yang paling seronok bila mereka kenal dan ingat nama kita dengan baik sekali dalam masa 3 hari? jadi gunakanlah peluang yang Allah bagi untuk kita dengan sebaik2 nya...InsyaAllah...

Ok, rasanya setakat itu dulu...nantikan apa cerita program minggu ni...tak sabar rasanya merasa berprogram dengan kanak2...hii:) mesti seronok!!!

Ma Salamah!
Ilall liQa'!!!:)

Wednesday, July 29, 2009

Program Naqib & Naqibah UNITEN 09


Senyum 3...:D



Beg percuma tau...:)


Selamat tinggal...:)


Lembah Azwen Resort...:)




Program Naqib dan Naqibah, UNITEN

Menarik tak...?



Wah..wah..bukan main meriah lagi...



Aik...sempat peace g...



Sabar sikit...


Sempat g tu...


Aik..umi nak bawa ke mana tu...





Uniten, Lembah Azwen Resort, Hulu Langat

Haa...benarlah penantian itu menyeksakan...ceh...kami sebenarnya ternanti-nanti dan tertanya-tanya...adakah program ni jadi atau pun tidak and andai jadi, adakah kami akan pulang ke kem dulu ataupun ke UNITEN,Bangi terus...andai kata balik kem dulu, kemungkinan kami akan sempat bersiap dengan lebih proper...andai kata terus ke UNITEN...terpaksa redha dan pasrah je la...ye la dengan pakaian yang tak formal...dengan keletihan dari Kuantan ke Bangi...dan akhirnya kami ke Uniten tanpa pulang ke kem dulu, bayangkan kami bertolak pulang dari Kuantan ke Kuala Lumpur pada pukul 2.00pm...dalam pukul 9.00 malam kami kena berada di Bangi untuk sesi ceramah dan indoor activity...tu tak termasuk lagi dengan jalan yang kita tak pasti keadaannya...sementara menanti perjalanan yang panjang...allah matikan kami seketika...zzz...semoga Allah memberkati perjalanan kami...ameen...

Nampaknya, dugaan untuk kami bukan setakat itu, kami mendapat makluman yang program ni bukan buat di Bangi, tapi di Ulu Langat...bertempat di Lembah azwen Resort...hoho,sudah...dah la jalan nda tau...dengan mata yang masih mamai...sedar tak sedar, dah sampai KL...alhamdulillah...Allah makbulkan doa kami...jalan terbaik ialah bertanya...malu bertanya sesat jalan...yang penting kami sampai ke destinasi dengan cepat, selamat dan on time...selepas bertanya...dan tanya...akhirnya jumpa...walaupun kena u-turn...:) pengalaman kan...hoho...At last...kami pun tiba di Lembah azwen Resort pada pukul 8 malam...syukur sangat dah sampai...betul2 di lembah...haha...kami hanyamampu berkata...
..."waaa...cantiknya..."...:)tempat ni memang cantik...ni view waktu malam...andai siang tak tahu la...

Setelah siap check in...masuk dan simpan barang...kami pun masuk dewan...hm...ni program untuk naqib dan naqibah UNITEN...sesi ceramah pun bermula...game indoor seperti biasa...mereka perlu membina satu Institut Pendidikan Islam yang paling maju dan canggih! Wah...bunyi macam menarik kan...yang lagi menarik tu, mereka perlu membina dengan menggunakan buah-buahan, sayur, kacang...yang penting melalui makanan...kita tengok siapa paling kreatif...:) bila cakap pasal aktiviti ni...mesti terfikir juga...untuk apa? kenapa perlu membina kemudian diruntuhkan semula? simboliknya lebih kepada praktikal untuk menyedarkan kita bahawa betapa sukarnya membina daripada meruntuhkannya...kan? jadi...siapa di antara kita yang sudah pun membina jalan kehidupannya dengan bersungguh-sungguh...maka jagalah kerana ia sangat mudah untuk diruntuhkan...:) Insyaallah...

Pada keesokan harinya...teambuilding seperti biasa...cuma orang yang berbeza...nampaknya semua naqib dan naqibah UNITEN ni sangat gembira...semoga beroleh sesuatu ilmu daripada program ini...begitu juga dengan kami semua...Insyaallah...ameen...

Tepat pukul 2.30 pm...bertolak pulang...:) Lepas ni bolehlah rehat...
Syukran jazilan semua...:)

Teambuilding Wanita Isma...

1...2...3...Go...!!!


Aik...sempat g?kucing pun nak teambuilding juga...:)


Nak watper ngan kayu tue...


Cian kakak nie...



Inilah hasil kerja kami...:)

LDK Malam...

Dengar tu Poknik cakap apa...


Hmmm...khusyuk bener dorang nie...(termasuk saya...hihi)

Wanita Isma, Kuantan

Peace.....Posing tepi pantai...:)


Angin kuat nie...

Singgah Sebentar di UIAM....:)

Bersama peserta DPLI-UIAM 09...

Wanita Isma, Kuantan

Alhamdulillah...selesai sudah program dalam kem, sekarang beralih angin pula ke program luar...tukar angin pula..minggu ni lagi mencabar, nak tahu kenapa? ada program pengendalian penuh yang akan berlangsung serentak...dalam dan luar kem ada...tu yang menarik tu...yang cantiknya, program luar kali ini bertempat di Amansari Resort Pahang...behampiran pantai...dan hanya fasilitator perempuan ja yang diperlukan...apa boleh buat semua peserta wanita ja kan...jadi yang lain akan berkhidmat dalam kem la jawabnya...macam tau2 ja kan?hehe...jadi tu maknanya, team muslimat la yang akan turun padang...

So far, dibandingkan dengan program dalam and luar, program luar lagi memenatkan...coz kena fikir lebih daripada yang sepatutnya...ye la kalau program dalam kem, semua kemudahan ada...complete, maknanya jangan risaulah...hihi, tapi syukur, program ok and terkawal...:)
program best sangat! peserta semua terdiri daripada pelajar sekolah rendah sampailah veteran, yang tambah menarik lagi, program ni berhampiran dengan pantai...waa...seronok je dengan angin yang kuat...ombak...dan macam2 lagi...:)

Program ni dua hari ja...Jumaat dan Sabtu ja...saya jaga game Ukhuwah macam biasa, tapi lokasi kali ini betul2 bersebelahan pantai...lagi lah best...:) hm, selesai program ni kemungkinan kami akan terus ke Bangi, untuk program UNITEN pula...jadi atau pun tidak kita tunggu dan lihat...sebab nda pasti lagi...

Oo ya sebelum terlupa, sebelum Team Perkasa berangkat ke Amansari Resort, Pahang. Kami sempat berkunjung ke majlis perpisahan semester akhir DPLI, iaitu peserta program minggu lepas...seakan-akan Allah dah aturkan jodoh kitorang bertemu semula hari itu...haha...ini yang lagi menambahkan kemeriahan majlis dorang...kami dijemput makan...tapi...saya nda dapat makan...sebab saya puasa Rejab arini...huhu...tolong tengok je la...kengkawan yang lain makan...
ok, selesai makan kami pun bertolak ke Pahang...Daa...:)

Khalas...

Tuesday, July 14, 2009

Menuju ke Destinasi Air Terjun Sungai Pisang...

Muka kesejukan ke keletihan?
















Umi Main Air...

Fasilitator yang Ceria!!!


Alamak! Jatuh!

Menara Maruah...

Senget dah...





















Tengah Berfikir...?=)













Guru-guru Smakl yang Sporting!

Tolak...jangan tak tolak...















Game Ukhuwah...

Cikgu kena lompat ten-teng dari sini sampai ujung sana tau...





















Tahan cikgu...sikit lagi...




I Luv Islam