Pages

Thursday, July 30, 2009

Mukhayyam Arabi, Bangi

"Ahlan Wasahlan wa marhabanbikum...!!!"
Haa...program kali ini kita ke Arab pula...kita ke Arab ala2 KL, andai sebelum2 ni selalu berprogram dalam Bahasa Melayu, kali ini satu kelainan dan menarik bila program ni menggunakan bahasa Arab sebagai bahasa pengantar...beginilah dunia motivasi...macam2 cabaran yang datang...tapi ingat semua cabaran ni sebenarnya membantu kita untuk lebih maju...satu pengalaman yang baik jika dipandang dan selami betul2...minggu ni ada dua program yang kitorang handle penuh, satu lagi program korporat...jap g cerita k...

Pertama sekali, syukran jazilan ya akhi Dr. Nik...dan semua yang menjayakan program ni, core dan speaker utama untuk Program Mukhayyam Arabi ni adalah Dr. Nik atau pun nama glamernye Abie...seperti biasa kami akan menyambut ketibaaan peserta, di dalam hati sebenarnya agak berdebar-debar...Poknik ada memaklumkan yang semua peserta akan berkomunikasi dalam bahasa Arab...jadi agak berdebar la...walaupun dulu sekolah menengah ambil Bahasa Arab juga...tapi, kalau dah lama tersimpan, problem juga kan...tapi bukan lupa terus...boleh faham sikit...hihi...jadi ambil lah kesempatan ni untuk improve Bahasa Arab...na'am2...:)

Indah khabar dari rupa...hihi...teda lah...maksudnya semua peserta adalah Melayu tulen yang tahu berbahasa Arab...maknanya bolehlah faham bahasa Melayu...:) walaubagaimanapun, arahan tetap arahan, Bahasa Arab itu perlu sebagai kata pengantar kerana tema pun lebih kepada keseronokan berbahasa Arab...so, mula daripada Ice-breaking games, games, ceramah semua dalam Bahasa Arab...jadi Dr. Nik la uruskan...masa meletihkan tu sudah pasti...ni lah pertama kali kami kena naik hutan dua malam berturut-turut...tak tahulah bagi fasi yang lain tapi bagi saya ni pertama kali...masuk hutan yang sama cuma peserta berbeza and suasana gelap yang Allah bagi untuk kami dua malam tu...sangat2 gelap...tapi, tu bukan penyebab untuk tidak naik...bagi Poknik malam yang sangat gelap adalah malam yang paling seronok untuk mengembara mencari Nur...hanya "Aku dan Tuhanku"..Insyaallah...jadi renung2kan dan selamat beramal...:)

Ok, program yang satu lagi lebih kepada program korporat, program yang baru ja buat minggu lepas...kira ni program ke-2 dorang...so far program ni best...semuanya sporting! nak kata peserta sebaya umur tak juga...semua peringkat umur ada...and pastilah guna bahasa Melayu...walaupun tidak terlibat secara 100%...tapi kepuasan berprogram dengan program korporat ni tetap terasa...yela, kepuasan berprogram bukan setakat sudah selesai melakukan tugas dan selesailah sudah...selesai tu memanglah selesai tapi yang paling seronok bila mereka kenal dan ingat nama kita dengan baik sekali dalam masa 3 hari? jadi gunakanlah peluang yang Allah bagi untuk kita dengan sebaik2 nya...InsyaAllah...

Ok, rasanya setakat itu dulu...nantikan apa cerita program minggu ni...tak sabar rasanya merasa berprogram dengan kanak2...hii:) mesti seronok!!!

Ma Salamah!
Ilall liQa'!!!:)

0 comments:

Post a Comment

I Luv Islam